R. L. STEVENSON“Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση”
Ρ. Λ. Στήβενσον

Είναι γεγονός πως η καινούριες γενιές ασχολούνται με άλλα πράγματα και διαβάζουν άλλα βιβλία απο την δικιά μου μα δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που να μην έχει διαβάσει το “Νησί των Θυσαυρών” ( Γιο χο χο, κι ένα μπουκάλι ρούμι…) ή έστω να μην έχει δει μια απο τις πολλές μεταφορές του στον κινηματογράφο.  Άλλο τόσο με το “Η παράξενη υπόθεση του Δρ. Τζέκυλ και του κου. Χάυντ”.  Κι αν είναι γι αυτά τα δυο που γνωρίζουμε κυρίως τον Robert Louis Stevenson, γιατί περί αυτού ο λόγος, να μην ξεχνάμε πως έγραψε και πολλά ταξιδιωτικά κείμενα, νουβέλες και παιδικά ποιήματα, για να είναι σήμερα ένας απο τους πιο πολυδιαβασμένους και πολυμεταφρασμένους συγγραφείς.  Ήδη, την εποχή του θανάτου του, το 1894, συγκαταλεγόταν  στους γίγαντες της λογοτεχνίας.
Ο Ρ.Λ.Σ. γεννήθηκε στο Εδιμβούργο μια μέρα σαν σήμερα πριν 165 χρόνια, στις 13 Νοεμβρίου 1850.  Ήταν ένα ασθενικό παιδάκι που άργησε να πάει σχολείο λόγω της κακής του υγείας, που περνούσε τον περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι, αντί να παίζει έξω με τους φίλους του.  Τα προβλήματα τις υγείας τον τυράννησαν όλη του την ζωή μα αυτό δεν τον απέτρεψε να αναζητήσει την περιπέτεια και να ταξιδέψει στον κόσμο.  Θα γράψει για ένα ταξείδι του με κανό στα ποτάμια και τις λίμνες του Βελγίου και τις Γαλλίας και το ταξείδι με τα πόδια στα βουνά την Νότιας Γαλλίας.  Παρέα του ένα γαϊδούρι, η Modestine.  Ανάμεσα στα μπαγκάζια που κουβαλούσε η Modestine υπήρχε και ένα υπνόσακκος απο πράσινο μουσαμά δικής του έμπνευσης, το πρώτο ιστορικά πιστοποιημένο “Sleeping Bag”.
Τον Αύγουστο του 1879, ο Ρ.Λ.Σ. ξεκίνησε για να συναντήσει στο Σαν Φρανσίσκο την αγαπημένη και μετέπειτα γυναίκα του Fanny Van de Grift Osbourne, πολύ μεγαλύτερή του και με τρία παιδιά απο τον πρώτο της γάμο.  Ήταν ένα ταξείδι που έβαλε σε δοκιμασία την υγεία του και παρα λίγο να τον σκοτώσει.
Προσπαθόντας στην συνέχεια να βρεί ένα μέρος όπου το κλίμα θα του έκανε καλό ταξείδεψε με την οικογένειά του στα νησιά του Ειρηνικού για τρία χρόνια, για να καταλήξουν και να εγκατασταθούν στην Σαμόα.  Εκεί θα αγαπηθεί απο τους ντόπιους που θα τον ονομάσουν Tusitala – “Αυτός που λέει Ιστορίες”.  Όταν θα πεθάνει ξαφνικά απο εγκεφαλικό θα θαφτεί με μεγάλες τιμές απο τους ντόπιους, με την συνοδεία 40 προυχόντων και φυλάρχων.  Στον τάφο του, ο επιτάφιος που ο ίδιος έγραψε:
“… Home is the sailor, home from the sea,
And the hunter home from the hill.”
Και κάτι άλλο πριν κλείσουμε την ιστορία. Στην Σαμόα γνώρισε την Annie Ide, 12χρονη κόρη του Αμερικανού Προξένου.  Το κοριτσάκι ήταν πολύ στενοχωρημένο γιατί τα γεννέθλειά της συνέπιπταν με την ημέρα των Χριστουγέννων.  Έτσι, έχανε μια γιορτή και τα δώρα που θα την συνόδευαν.  Ο Ρ.Λ.Σ. αποφάσισε να της χαρίσει τα δικά του γεννέθλια!
Με περίσια σοβαρότητα υπέγραψε και της έδωσε το παρακάτω:
Εγώ, ο Robert Louis Stevenson, δικηγόρος στην Σκωτία, συγγραφέας του “Αρχοντα του Μπαλαντρέ”, πολιτικός μηχανικός, αποκλειστικός ιδιοκτήτης του Παλατιού και της φυτείας που φέρει το όνομα Vailima, στην νήσο Upolu της Samoa, Βρετανός υπήκοος, με σώας τα φρένας και το σώμα, ευχαριστώ πολύ:
…Έχω μεταβιβάσει, και το επιβεβαιώνω εδώ, στην ειρημένη Annie Ide, ολόκληρα και όλα τα δικαιώματά μου επι της 13ης ημέρας του Νοεμβρίου, πρώην γεννέθλιά μου και απο τώρα και στο εξής γεννέθλια της ειρημένης Annie Ide.  Για να τα κατέχει και να τα ασκεί και να τα διασκεδάζει και να τα χαίρεται με τον παραδοσιακό τρόπο, φορώντας ωραία ρούχα, τρώγοντας πλούσια φαγητά και λαβαίνοντας δώρα, συγχαρητήρια και ποιήματα, σύμφωνα με τις συνήθειες των προγόνων μας….


Leave a Reply