Διαβάζω στον Τύπο για την δίκη της Χ.Α. Μάρτυρας καταθέτει πως δέχτηκε επίθεση απο Χρυσαυγήτες επειδή, μέσα στο αυτοκίνητό του, άκουγε το τραγούδι “Αρνιέμαι”, σε μουσική Θεοδωράκη και στίχους Ι. Καμπανέλλη.
Ρωτάει η πολιτική αγωγή γιατί ενοχλήθηκαν οι νεο-ναζί από το τραγούδι του Καμπανέλλη για να απαντήσει ο μάρτυρας οτι ενοχλήθηκαν επειδή ο στιχουργός/ποιητής είχε κάνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία κι είχε γράψει κι άλλα αντι-ναζιστικά τραγούδια.
Ρωτά τώρα συνήγορος υπεράσπισης τον μάρτυρα: Αφού γνωρίζετε το επίπεδο του μέσου χρυσαυγίτη, είναι δυνατόν να ξέρει τον Καμπανέλλη;
Δεν ξέρω αν κάποιος δικαστής ή συνήγορος πολιτικής αγωγής έπεσε ξερός απο την προσπάθεια να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι λόγω βλακείας και αγραμματοσύνης -συγχαίρω όμως την υπεράσπιση, κάτι θα ξέρουν αυτοί, ε;


Πολλά γράφτηκαν κι ακόμα γράφονται για τον Κωνσταντίνο Μιτσοτάκη, απο απλά ευγενικά συλλυπητήρια μέχρι διθύραμβους και ευλογίες*. Έτσι είναι, “ο νεκρός δεδικαίωται”, που λένε.
Περιττό λοιπόν για μένα να προσθέσω οτιδήποτε στα παραπάνω, εκτός απο το οτι ο Κ. Μητσοτάκης υπηρξε για μένα απο τις κυριότερες πηγές έμπνευσης των 40 χρόνων της σκιτσογραφικής μου καριέρας και μ’ αυτήν την έννοια μόνο να τον ευγνωμονώ μπορώ. Αντί λοιπόν λόγων παραθέτω δείγμα απο τα τόσα και τόσα σκίτσα μου που ασχολούνται μ’ αυτόν, όλα δημοσιευμένα στο ΒΗΜΑ και το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, τέλη του ’80, αρχές ’90.

*Ευλογία= Ωραίος λόγος, περίτεχνη έκφραση, έπαινος – Ετυμολογικό λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη


Όπως ήταν ήταν αναμενόμενο η μετέχοντες στην σύνοδο G7 δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Ο Τραμπ μάλιστα πήγε κι ενα βήμα παραπέρα μη υποστηρίζοντας την Συμφωνία του Παρισιού, που όμως οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει.

Πολλά τα λεφτά. Πολλά τα κερδη για όποιους κερδίζουν απο την αλλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Πολλά τα λεφτα απο την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου, πολλά τα λεφτά απο την επικείμενη εκμετάλλευση του πετρελαίου στον Β. Πόλο, πολλά τα λεφτά για τον έλεγχο του φαινόμενου του θερμοκηπίου, πολλά τα λεφτά για να ελεγχθούν οι εκπομπές των αυτοκινήτων – κι ας κάνει την στενοχωρημένη η κυρία Μέρκελ. Εμείς να περάσουμε καλά κι ας κουρεύονται (για να μην πω κάτι άλλο) η επόμενες γενιές.

===================================================

As expected the G7 summit came to failed to agree a statement on climate change. The US has refused to recommit to the Paris accord, saying it will make a decision next week (?).

There is no surprise here. There’s a lot of money involved, a lot of money to be gained by exploiting –and destroying the environment. There’s a lot of money in the deforestation of the Amazon rain forest, a lot of money in the oil fields of Alaska and the N. Pole, a lot of money to be lost in controlling the greenhouse effect or the car emissions –even if Mrs Merkel declares her disappointmnt.

Well, those who gain will gain and who cares about the future generations.

 Πάντα κι ὅπου σ᾿ ἀντικρίζω,
μὲ λαχτάρα σταματῶ,
ὑπερήφανα δακρύζω,
ταπεινὰ σὲ χαιρετῶ
Ι. Πολέμης

Είναι κάποιοι Έλληνες που ζούν στην Ελλάδα και που κανείς δεν αμφισβητεί ούτε την εθνικότητά μα ούτε και τον πατριωτισμό τους. Παρ’ όλα αυτά θεωρούν σκόπιμο να έχουν μέρα νύχτα αναρτημένη την εθνική σημαία, ποιός ξέρει, ίσως για να διαλαλήσουν, να αποδείξουν αυτά που κανείς δεν τους αμφισβητεί.
Ήταν όμως σ’ ένα άλλο, όχι σπάνιο, φαινόμενο στο οποίο ήθελα να αναφερθώ: τις ταλαιπωρημένες και κουρελιασμένες σημαίες που ανεμίζουν πάνω απο τα κεφάλια Ελλήνων που θέλουν να αποδείξουν οτι είναι Έλληνες. Δείγμα κατάφορης έλλειψης σεβασμού προς το σύμβολο το οποίο υποτίθεται πως αγαπούν και σέβονται.
Είναι φυσικό πως όταν σεβόμαστε και αγαπάμε κάποιον δεν χρειάζεται να μας πει και να μας επιβάλλει κάποιος νόμος το πώς θα του συμπεριφερθούμε -η καλή συμπεριφορά είναι αυτονόητη. Εν τούτοις, στην περίπτωσή μας δεν μπορώ παρά να θυμίσω τον νόμο 851/1978 – ΦΕΚ Α-233/22-12-1978 που ορίζει πως “…απαγορεύεται η ανάρτηση Σημαιών εφθαρμένων, αποχρωματισμένων ή κατασκευασμένων δι΄ αποτυπώσεως “. Και παρακάτω “…(εις) τας κατοικίας εν γένει, η ανάρτησις επί ιστού ή κοντού και επί της προσόψεως τούτων της Εθνικής Σημαίας από της ογδόης πρωϊνής μέχρι της δύσεως του ηλίου…” και τέλος “ Δεν απορρίπτεται (Σ.Σ. η σημαία) εις τα άχρηστα, αλλά, αντικαθισταμένη λόγω παλαιότητος, καταστρέφεται κατά προτίμησιν δια της πυράς.”
Αναρωτιέμαι τι απ’ όλλα αυτά να ισχύει άραγε για τα υπολείμματα σημαίας της εικόνας και πόσο άραγε να την σέβεται πραγματικά ο υπερήφανος Έλλην ιδιοκτήτης της.